Återtagande av brottsvinster ska bli effektivare

ORGANISERAD BROTTSLIGHET2024-02-09

Sex myndigheter får regeringens uppdrag att skärpa arbetet för att återta brottsvinster. ”För att knäcka den organiserade brottsligheten måste vi strypa den kriminella ekonomin”, betonar finansminister Elisabeth Svantesson, M, i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet är det en del av regeringens nationella strategi mot organiserad brottslighet att öka återtagandet av brottsvinster. Därför har regeringen gett de sex myndigheterna i uppdrag att utveckla och stärka arbetet med att återta brottsvinster.

Uppdraget bygger på en lagrådsremiss som regeringen presenterade i december i fjol med ett förslag till en ny förverkandelagstiftning. Där införs en ny förverkandeform, som gör det möjligt att ta tillgångar med brottsligt ursprung från kriminella, oavsett om det kan bevisas att någon har begått ett konkret brott.

”För att knäcka den organiserade brottsligheten måste vi strypa den kriminella ekonomin. De åtgärder vi har presenterat är viktiga ytterligare steg för att komma åt gängens pengar”, betonar Elisabeth Svantesson i pressmeddelandet.

De sex myndigheter som omfattas av uppdraget är Ekobrottsmyndigheten, Kronofogdemyndigheten, Polismyndigheten, Skatteverket, Tullverket och Åklagarmyndigheten.

”Den nationella strategin mot organiserad brottslighet möjliggör en ännu större kraftsamling för att strypa den kriminella ekonomin. En viktig del i detta är att ta kriminellas tillgångar. Det här uppdraget är viktigt för att ytterligare öka trycket i det arbetet”, understryker justitieminister Gunnar Strömmer, M.

Uppdraget ska redovisas senast 31 mars 2025.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA