Bättre matchning för utlandsfödda kvinnor

ARBETSFÖRMEDLINGEN2021-03-09

Genom en ny matchningsmetod för utrikes födda kvinnor som står långt från arbetsmarknaden har Arbetsförmedlingen fått betydligt fler i arbete. I projektet har andelen i arbete ökat med tio procentenheter.

Med det nya arbetssättet hoppas Arbetsförmedlingen öppna fler dörrar för personer med kort skolgång och få anställningar i sitt CV. Genom att lyfta fram den arbetssökandes informella kompetens har det blivit möjligt att hitta efterfrågan på arbetsmarknaden. Tio procentenheter fler utrikesfödda kvinnor har kommit i arbete, vilket är en tredjedel fler än vad det hade varit utan insats, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Det är svårt att få jobb för den som har få eller inga formella meriter. Framför allt invandrade kvinnor utan tidigare anställningar eller dokumenterad skolgång hamnar under radarn för matchning, eftersom det är svårt att få en arbetsgivare intresserad av en person som inte har dokumenterade meriter, konstaterar Arbetsförmedlingen. I projektet visar det sig värdet av att synliggöra en persons informella kompetens för arbetsgivare som är måna om att hitta rätt person.

”Att arbeta, fylla en funktion och stå på egna ben är viktigt för självkänslan och livsgnistan för alla människor. Genom medel från Europeiska socialfonden prövade vi matchningsmetoden Matchning från dag ett i ett nationellt forskningsprojekt. Efter två år ser vi tydliga resultat, från många orter i landet, på att matchningsinsatser kan stötta denna målgrupp till arbete”, förklarar projektägaren Eva Lindh-Pernheim vid Arbetsförmedlingen i pressmeddelandet.

I projektet kartläggs och definieras varje deltagares motivation, informella kompetenser och egenskaper. På motsvarande sätt inventeras arbetsgivares behov av kompetens, bortom den traditionella. Det ökar möjligheterna att matcha den arbetssökande mot ett jobb. Av 3 710 deltagare i projektet hittills har 1 272 kommit i jobb.

Projektet är inte i hamn ännu, skriver Arbetsförmedlingen, men redan nu ser myndigheten stora möjligheter att skala upp arbetsmetoden och implementera den i sin verksamhet.

”Oavsett hur den reformerade Arbetsförmedlingen kommer se ut har vi nytta av att veta hur man kan matcha de utan formell kompetens mot arbete, utan att det kostar mer”, framhåller Eva Lindh-Pernheim.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA