Beslut om sex nya ambassader

REGERINGEN2010-05-07

Regeringen har beslutat att Sverige under hösten ska inrätta sex nya ambassader i Kigali, La Paz, Monrovia, Ouagadougou, Pristina och Tirana.

Regeringen har beslutat att sex befintliga sektionskanslier ska uppgraderas och få ambassadstatus. I Kigali i Rwanda, La Paz i Bolivia, Monrovia i Liberia, Ouagadougou i Burkina Faso, Pristina i Kosovo och Tirana i Albanien ska verksamheten ledas av en tillförordnad chargé d’affair på plats, medan ambassadörerna stationeras på annan ort.

”Vi ser ett tydligt behov av att stärka den svenska diplomatiska närvaron på dessa orter. Inte minst i ljuset av att vi har betydande utvecklingssamarbete i dessa länder”, säger utrikesminister Carl Bildt, M, i ett pressmeddelande.

Ambassadörerna som företräder ambassaderna i Burkina Faso och Liberia kommer att vara placerade i Stockholm. För de övriga ambassaderna kommer ambassadörerna att vara stationerade i det land som tidigare var moderambassad till respektive sektionskansli - i Argentina för La Paz, i Serbien för Pristina och Tirana och i Kenya för Kigali.

Enligt pressmeddelandet ska de nya ambassaderna fokusera på politisk dialog och rapportering kring utvecklingssamarbete. Inom områdena migration och konsulär service kommer de att ha en begränsad verksamhet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA