Bolagisering väntar på Banverket

BANVERKET2009-09-04

Endast ett riksdagsbeslut återstår innan Banverket Produktion bolagiseras. Redan vid årsskiftet ska omvandlingen vara klar.

Nu står det klart att den sedan länge planerade bolagiseringen av produktionsenheten Banverket Produktion blir verklighet – och det redan 1 januari nästa år, om riksdagen ger sitt godkännande. Regeringen har tillsatt en särskild utredare som ska förbereda och genomföra övergången till ett eller flera helägda statliga aktiebolag.

Utredaren får bland annat i uppgift att hantera övergång av personal, lokaler och IT-system, samt ta fram ett förslag till överlåtelseavtal mellan stat och bolag. Åtgärderna ska redovisas i slutet av mars nästa år.

Banverket Produktion är en av flera producerande enheter på Banverket, och arbetar med drift, underhåll och investeringar i järnvägstekniska anläggningar. Verksamheten konkurrerar med privata entreprenörer sedan 2001. För ett år sedan uttalade regeringen att en bolagisering borde vänta tills konkurrensen på området fungerar bättre.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA