Brister i ledningen av KB

KB2012-01-23

Styrningen av Kungliga biblioteket är dålig. Det konstaterar Statskontoret i en myndighetsanalys. Verksamheten saknar mål och planering.

Enligt Statskontorets myndighetsanalys saknar Kungliga biblioteket, KB, konkreta och uppföljningsbara mål och har inte heller planerat och budgeterat långsiktigt för sin verksamhet. Enligt Statskontoret har problemen funnits en längre tid, och anser att problemen ökat i och med att KB fått nya uppgifter. Enligt rapporten saknas tillräcklig ekonomisk uppföljning. Det är en förklaring till att vissa verksamheter har ökat mer än andra och att digitaliseringsarbetet brister trots att regeringen anslagit särskilda medel för digitalisering.

Utöver avsaknaden av digitalisering är Statskontoret också kritiskt till IT-miljön på KB. Den verksamhet som för ett par år sedan överfördes från Statens ljud- och bildarkiv till KB har inte integrerats i den övriga verksamheten.

”Bristen på mål och överlappningar i organisationen tillsammans med otydliga beslutsfunktioner riskerar att leda till en ineffektiv verksamhet. Vår slutsats är att både KB och regeringen behöver vidta ytterligare åtgärder för att förbättra styrningen av verksamheten”, anser Statskontorets generaldirektör Yvonne Gustafsson i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA