Distansarbete avgörande för många jobbsökande

DISTANSARBETE2023-11-14

44 procent av svenskarna funderar på att byta jobb för att få jobba hemma mer, enligt en skandinavisk undersökning som gjorts av företaget Globalconnect. Nästan var tredje svarande svensk uppger sig också välja bort ett jobb om arbetsgivaren inte erbjuder möjlighet att jobba hemifrån.

I it- och infrastrukturföretaget Globalconnects undersökning står Sverige ut bland de skandinaviska länderna som det land där i särklass flest är villiga att byta jobb för att få mer tid hemma. I ett pressmeddelande skriver företaget att 44 procent av svenskarna den senaste tiden funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemma i större utsträckning. I Danmark är motsvarande siffra 19 procent och i Norge 38 procent. 30 procent av svenskarna uppger också i undersökningen att de väljer bort ett jobb om det inte finns möjlighet att jobba hemifrån.

”Hybrid- och distansarbetet är här för att stanna och för svenskar är det särskilt viktigt när man väljer arbetsgivare. Det gäller därför för arbetsgivare att se till att distansarbete fungerar i företagens organisation och arbetssätt”, framhåller Henrik Hammarström, chef vid Globalconnect i Sverige, i pressmeddelandet.

Samtidigt finns det en risk att gränsen mellan jobb och privatliv suddas ut med fler timmar på hemmakontoret, skriver företaget i pressmeddelandet, och hänvisar till en FN-undersökning som visat att den som jobbar hemifrån generellt är mer stressad än den som jobbar på kontoret.

Undersökningen genomfördes i Danmark, Sverige och Norge under perioden 28 augusti till 12 september 2023. I varje land besvarade omkring 1 000 personer mellan 25 och 67 år undersökningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA