Facket vill ha norska poliser i Sverige

POLISEN2019-05-20

Nu går Polisförbundet till regeringen med ett krav att utreda möjligheten att anställa norska poliser i Sverige. I Norge finns enligt förbundet 264 utbildade poliser som inte fått jobb inom den norska Polisen.

Från de fyra senaste kullarna av nyutbildade poliser i Norge är det 264 färdigutbildade som inte fått jobb inom den norska Polismyndigheten, skriver Polisförbundet i ett pressmeddelande. De har en treårig kandidatexamen och har genomgått inträdesproven för att få en plats på polisutbildningen. De är motiverade och det är högt kvalificerade poliser som efter en kompletterande utbildning skulle kunna ingå i den svenska poliskåren, menar Polisförbundet. Anledningen till att de nyutbildade poliserna inte fått jobb är att den norska Polismyndighetens anslag inte räcker till att anställa fler.

”Med tanke på den polisbrist vi har i Sverige måste alla vägar för att öka numerären undersökas. Ska politikernas mål om 10 000 fler polisanställda, varav majoriteten ska vara poliser, bli verklighet till 2024 måste man vidta alla de åtgärder man kan. Men det måste ske utan att tumma på de krav som måste ställas på en polis”, kommenterar Polisförbundets ordförande Lena Nitz i pressmeddelandet.

Därför vill Polisförbundet att regeringen utreder möjligheterna att anställa norska poliser i Sverige.

”Vi måste vända på varje sten för att öka antalet poliser i Sverige. I kontakter med våra norska kollegor så har de visat intresse för det här. Men självklart måste det utredas ordentligt”, kommenterar Lena Nitz.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA