Fler EU-handlingar blir hemliga

ÖPPENHET2013-11-15

Nästa vecka ska riksdagen ta beslut om att öka sekretessen i Sveriges internationella samarbete. Reglerna ska gälla från årsskiftet. Endast Miljöpartiet motsätter sig regeringens förslag.

De nya sekretessreglerna ska gälla för Sveriges deltagande i EU-samarbetet och annat internationellt samarbete. Regeringens förslag innebär att den så kallade utrikessekretessen utvidgas. Hemligstämpeln ska bland annat omfatta uppgifter som utväxlas på grund av förordningar, direktiv och beslut i EU.

Redan i dag råder absolut utrikessekretess på enstaka områden, exempelvis internationellt samarbete om skatter och finansmarknader, Det finns också ett generellt förbud mot utlämnande av uppgifter om det kan antas skada Sveriges relationer till andra länder. Men enligt domar i Högsta förvaltningsdomstolen krävs i så fall att det konkreta innehållet i uppgifterna är sådana att relationerna kan skadas av ett utlämnande.

De föreslagna nya paragraferna i offentlighets- och sekretesslagen tar i stället sikte på andra länders lagstiftning eller krav på vetorätt när det gäller utlämnande. Svenska myndigheter ska visserligen självständigt ta ställning till om uppgifter ska lämnas ut eller ej, men om det andra landet har vetorätt mot utlämnande eller sekretess i sin egen lagstiftning råder ”typiskt sett” sekretess även i Sverige, enligt lagförslaget. Paragrafen begränsar även utbyte av uppgifter mellan svenska myndigheter.

Sekretesstämpeln blir dock av det svagare slaget. Myndigheter ska inte lämna ut uppgifterna om det ”kan antas” skada Sveriges möjligheter att delta i det aktuella samarbetet. Och meddelarfriheten ska gälla framför tystnadsplikten.

Juridiska fakultetsstyrelsen i Lund, justitie­kansler Anna Skarhed och flera andra remissinstanser har varnat för att förslaget kan strida mot reglerna i tryckfrihetsförordningen.

I konstitutionsutskottet, KU, var det bara Miljöpartiet som motsatte sig de nya sekretessreglerna. Risken är att svenska myndigheter slentrianmässigt hemligstämplar uppgifter med hänvisning till en diffus framtida skada, enligt MP. Partiet efterlyser också en samlad utvärdering av hur EU-medlemskapet påverkat mängden sekretessbelagda uppgifter i Sverige.

Majoriteten i KU betonade däremot att det utökade internationella samarbetet är positivt, och att det ibland förutsätter respekt för andra länders traditioner när det gäller handlingsoffentlighet. Men utskottet vill se en uppföljning ”i lämplig form” om hur sekretesstämpeln tillämpas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA