Nio procent fler examinerades från universitet och högskolor läsåret 2019/20 jämfört med föregående läsår.
Bild: Mostphotos
Nio procent fler examinerades från universitet och högskolor läsåret 2019/20 jämfört med föregående läsår.

Fler examinerade vid högskolan

HÖGSKOLAN2020-11-20

Antalet som examinerades från universitet och högskolor läsåret 2019/20 ökade med nio procent jämfört med föregående läsår. Totalt under läsåret tog mer än 71 900 personer en examen på grundnivå och avancerad nivå.

Enligt statistik från Universitetskanslersämbetet, UKÄ, är ökningen av examinerade jämnt spridd över generella examina och yrkesexamina. Bland generella examina ökade kandidatexamina och masterexamina mest. Bland yrkesexamina ökade antalet studenter som blev färdiga grundskollärare, ämneslärare och specialistsjuksköterskor. Två av tre examinerade är kvinnor.

Enligt UKÄ finns flera förklaringar till ökningen. Coronapandemin och det förändrade arbetsmarknadsläget verkar enligt myndigheten ha lett till en ökad benägenhet att ta ut examen, även för studier som slutförts tidigare. En annan förklaring att ett nytt studiedokumentationssystem för flera lärosäten innebär att studenterna får sina examensbevis snabbare. UKÄ pekar också på att examenshandläggare vittnar om att de har haft mer arbetstid till att utfärda examina under pandemin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA