Fler försök till infiltration i Kriminalvården

KRIMINALVÅRDEN2023-11-29

Antalet ärenden vid Kriminalvårdens avdelning för särskilda utredningar har i stort sett fördubblats på ett par år – från 185 under 2020 till 366 under 2022. ”Försöken till infiltration ökar”, säger avdelningens chef Josefin Skoglund till Dagens Nyheter.

De ärenden som hanteras av Kriminalvårdens avdelning för särskilda utredningar kan bland annat röra sig om medarbetare som misstänks ha kopplingar till kriminella personer eller nätverk, misstankar om brottslig aktivitet eller otillåtna relationer till intagna, skriver Dagens Nyheter.

”En vänskapsrelation, en kärleksrelation eller en sexuell relation, det innebär en säkerhetsrisk. Det går emot våra etiska regler, men framför allt kan en sådan relation leda till allvarligare situationer där våra anställda sprider information eller hjälper intagna att begå brott”, säger Josefin Skoglund, chef för avdelningen för särskilda utredningar, till tidningen.

Tre fall av infiltration eller insiderverksamhet har avslöjats på Kriminalvårdens häkten och anstalter sedan 2021, enligt en intern rapport som Dagens Nyheter tagit del av. De har gällt situationer där personal medvetet hjälpt frihetsberövade att bryta mot restriktioner och begå brott.

I ett mycket allvarligt fall av infiltration dömdes en kvinna i 30-årsåldern tidigare i år för grovt tjänstefel och penningtvättsbrott, skriver tidningen. Hon hade fört ut brev och meddelanden från två män på häktet i Göteborg. De två häktade var misstänkta för bland annat förberedelse till mord, rån och grovt narkotikabrott.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA