Fler går från högskolan till Trygghetsstiftelsen

ARBETSMARKNAD2016-12-07

Allt fler blir av med sin anställning vid universitet och högskolor. Sedan 2008 har antalet ökat med 25 procent, enligt statistik från Trygghetsstiftelsen.

I år har Trygghetsstiftelsen fått 2 200 nya kunder, det vill säga personer som förlorat sin statliga anställning och ska hjälpas till nytt jobb eller utbildning. Det är 1 000 personer färre än 2008.

Men inom gruppen som kommer från universitet och högskolor är trenden den motsatta. Hela 2 000 av de 2 200 som anmäldes till Trygghetsstiftelsen 2016 kommer från universitet och högskolor. Det är 500 fler än 2008, då motsvarande siffra var 1 500 personer.

– Merparten, cirka 80 procent, har avslutat en tidsbegränsad anställning. Många av dem är doktorander som slutar sin doktorandtjänst och inte får ny anställning på universitet, säger Catharina Eriksen, kommunikationsansvarig på Trygghetsstiftelsen.

Det är de största universiteten som genererar flest ärenden till Trygghetsstiftelsen; Lund toppar listan, därefter kommer Uppsala. Samtidigt kan det konstateras att det går bra för den här gruppen: 85 procent av dem har nytt jobb inom nio månader. Många fortsätter inom akademien på olika sätt.

– De allra flesta får nytt jobb som kräver hög utbildning, till exempel inom läkemedelsindustrin eller andra kunskapsintensiva organisationer, säger Catharina Eriksen.

– Bland de tillsvidareanställda som anmäls till oss har ungefär 80 procent fått nytt jobb innan deras uppsägningstid gått ut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA