Fler i arbete när sjukregler skärps

SJUKFÖRSÄKRING2023-11-01

Striktare sjukpenningregler, med färre sjukskrivna som följd, leder till att fler har inkomst från arbete, konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, i en rapport. ”Andelen personer med arbetsinkomst är högst under perioder med striktare tillämpning”, konstaterar projektledaren Jens Karlsson i ett pressmeddelande.

ISF har granskat hur ändringar av reglerna i sjukförsäkringen mellan 2008 och 2019 har påverkat försörjningen för personer som haft sjukpenning. Under perioden har Försäkringskassans tillämpning av regelverket för sjukpenning varierat mellan att vara mer strikt och mer generös.

Under de perioder då bedömningen för att bli beviljad sjukpenning skärpts har fler personer haft sin huvudsakliga inkomst från arbete efter att ha haft sjukpenning. Samtidigt har andelen personer som har låg eller ingen inkomst ökat.

”Förändringarna i regler och tillämpning grundar sig i variationen i den svenska sjukfrånvaron. När sjukfrånvaron och utgifterna för sjukförsäkringen ökar inriktas politiken på att bryta utvecklingen, vilket påverkar hur Försäkringskassan bedömer rätten till sjukpenning”, noterar projektledaren Jens Karlsson i pressmeddelandet.

2008 skärptes regelverket och rehabiliteringskedjan med tidsgränser för sjukpenning infördes. Det ledde till att fler fick avslag och fick lämna sjukförsäkringen. Det strikta regelverket fick kritik och justerades därför från 2010, samtidigt som styrningens fokus på regeltillämpning tonades ned.

”Vi ser därefter en period av generösare tillämpning från Försäkringskassan. Sjukfrånvaron steg och andelen personer med sjukpenning ökade, samtidigt som andelen med arbetsinkomster minskade. Som följd vändes fokus 2016 återigen på skärpta bedömningar av rätten till ersättning”, konstaterar Jens Karlsson.

Enligt ISFs rapport finns ett samspel mellan sjukfrånvarons utveckling, den politiska styrningen och Försäkringskassans tillämpning. Svängningarna i styrning och tillämpning påverkar försörjningen för dem som haft sjukpenning under olika perioder.

”Andelen personer med arbetsinkomst är högst under perioder med striktare tillämpning. Men andelen som har en låg eller ingen inkomst ökar då också. När tillämpningen är mer generös ser vi att färre har arbetsinkomst och att fler i stället har sjukpenning”, förklarar Jens Karlsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA