Första medborgarinitiativet på väg

EU2012-05-09

Idag, på Europadagen, tar Europakommissionen första steget till det allra första Europainitiativet. ”Brödraskap 2020 – rörlighet, framsteg, Europa” är rubriken.

“Fraternité 2020 – Mobility. Progress. Europe” är rubriken på ett medborgarinitiativ föreslaget av en kommitté av EU-medborgare bosatta i Österrike, Belgien, Ungern, Italien, Luxemburg, Rumänien och Spanien. Syftet är att utöka EUs utbytesprogram – som Erasmus eller den europeiska frivilligtjänsten – för att bidra till ett enat Europa byggt på solidaritet mellan medborgarna.

När initiativet nu publiceras på webben får det tolv månader på sig att samla minst en miljon underskrifter från medborgare i minst sju medlemsländer. Om antalet underskrifter motsvarar de regler som gäller för vart och ett av de deltagande länderna är kommissionen tvungen att ta upp initiativet till behandling. Under den närmaste veckan kommer flera initiativ att publiceras på kommissionens webbplats http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/welcome.

Kommissionens vice ordförande Maroš Šefčovič säger i ett pressmeddelande att det är ett stort lyft för demokratin i Europa att det första medborgarinitiativet nu tas:

”Tävlingen är nu igång att se vilket initiativ som blir det första att nå en miljon underskrifter.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA