Bild: Getty Images, Marta Kaszuba Åkerblom

Förtroendet för facket ökar

FÖRTROENDE2024-03-07

Svenska folkets förtroende för många av samhällets institutioner dalar, visar Medieakademins senaste förtroendebarometer. Polisen är den statliga myndighet i undersökningen som högst andel av de svarande har förtroende för. För fackföreningsrörelsen fortsätter en uppåtgående trend – 43 procent av de svarande uppger att de har förtroende för facket.

Den senaste förtroendebarometern från Medieakademin visar på ett sjunkande förtroende för riksdag och regering. Av de svarande har 39 procent förtroende för riksdagen och 33 procent för regeringen. Bara 19 procent har förtroende för de politiska partierna.

Förtroendet för staten som helhet ligger på 50 procent. Bland de statliga myndigheter som finns med i undersökningen har Polisen störst förtroende. 72 procent av de tillfrågade säger att de har förtroende för myndigheten, vilket är en uppgång från 67 procent 2023. Högt förtroende har även universitet och högskolor, 70 procent, och domstolarna, 65 procent.

Andra myndigheter som har högt förtroende är Säpo med 67 procent, Skatteverket och Försvarsmakten, båda 64 procent, samt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, 56 procent.

I mellanskiktet finns Trafikverket med 42 procent och Kriminalvården med 40 procent.

Lägre förtroende hade de svarande för Försäkringskassan, 30 procent, och Sida. 28 procent. Allra lägst förtroende av de myndigheter som ingick i undersökningen hade de svarande för och Arbetsförmedlingen och Migrationsverket, 17 respektive 16 procent.

I 2024 års undersökning svarar 43 procent att de har förtroende för facket, vilket innebär att den stadiga uppgången sedan bottennoteringen på 22 procent 2016 fortsätter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA