FRA sågar den nya e-legitimationen

E-TJÄNSTER2015-05-07

Nu kritiserar även Försvarets radioanstalt, FRA, öppet den nya e-legitimationen som enligt planerna ska införas nästa sommar. Säkerhets­bristerna är så stora att det krävs omfattande omarbetningar, enligt FRA.

Publikt har tidigare rapporterat om bristerna i den e-legitimation för det offentliga Sverige som ska införas sommaren 2016.

I en tidigare hemligstämplad rapport, beställd av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, konstaterar Försvarets radioanstalt, FRA, att systemet innebär stora risker för både användare och myndigheter.

Enligt FRAs talesperson Fredrik Wallin har man bland annat inte tagit höjd för att användarens dator kan vara hackad eller att webbläsaren har skadlig kod.

– Det finns ekonomiska vinster att göra för en angripare i och med att man kan styra om utbetalningar från exempelvis Försäkringskassan eller Skatteverket. Det finns därför stora risker för id-stölder.

Enligt rapporten krävs omfattande omarbetningar eller begränsningar av vilken information som får hanteras.Nu har E-legitimationsnämnden upprättat en handlingsplan för att komma till rätta med bristerna.

Fredrik Wallin vill inte uttala sig om det räcker för att göra legitimationen säker.

Kan man sjösätta e-legitimationen utan att åtgärda bristerna?

– Det bör man inte göra.

Publikt har varit i kontakt med myndighetsanställda med insyn i systemet som säger att de är skeptiska till E-legitimationsnämndens handlingsplan. De menar att de tekniska problemen är så allvarliga att det är näst intill omöjligt att lansera systemet enligt tidplanen.

En av dem säger att teknikplattformen är »behäftad med sådana brister och risker att vi i princip inte ser att det är görligt att åstadkomma tillräcklig säkerhet«.

Det finns också kritik mot E-legitimationsnämndens attityd: »Tonen har varit att vanligt folk får skylla sig själva om de har skadlig kod i sina datorer«.

Eva Ekenberg, som är kansli­ansvarig på E-legitimationsnämnden, anser att nämnden har adresserat de problem som MSB-rapporten lyft fram och att de hinner bli klara i tid. Hon tycker också att nämnden har lyssnat på kritiken.

– Vi har alltid försökt att ta emot synpunkter och hantera dem så gott vi kan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA