Gd kräver mer resurser

MIGRATIONSVERKET2012-09-04

Förre Säpochefen Anders Danielsson tog nyligen över ledningen i ett hårt ansträngt Migrationsverk. Han har begärt mer resurser från regeringen, men rekryterar redan nu personal för att klara hösten och nästa år.

I Migrationsverkets senaste prognos i juli räknar myndigheten med en kraftigt ökad ström av asylsökande, från tidigare beräknade 34 000 till 38 000 personer i år och 41 000 nästa år. De flesta kommer från Afghanistan, Somalia och nu även Syrien. Nivån är den högsta under 2000-talet.

Anders Danielsson, som tog över som generaldirektör i april, fick därför som en av sina första åtgärder skriva till regeringen och begära större anslagskredit och höjda anslag. För nästa år begär myndigheten 500 miljoner kronor extra för att kunna öka personalstyrkan. Men man har inte tid att vänta på regeringens svar – rekryteringsarbetet är redan i gång.

– Om vi inte får mer pengar finns en risk att vi i stället måste säga upp, konstaterar Anders Danielsson.

Migrationsverket har tidigare fått hård kritik för sina långa handläggningstider. Den ökande flyktingströmmen innebär sannolikt att man åter hamnar i situationen med utdragna väntetider för de asylsökande.

– Det har gjorts ett makalöst arbete, säger Anders Danielsson. Handläggningstiden för asylärenden har minskat från 260 dagar till under 90. Men nu ökar trycket igen, och vi måste prioritera bland arbetsuppgifterna. Och det viktigaste i dag är att de asylsökande får tak över huvudet.

En arbetsgrupp ska om ett par veckor lämna förslag på kortsiktiga åtgärder för att hantera den ökande arbetsbördan. Därefter går man vidare med en mer långsiktig översyn för att skapa en bättre beredskap för förändringar i migrationen, en beredskap som facket länge har efterlyst.

Handläggningstiderna har pressats med hjälp av nya arbetsmetoder. Men facket är kritiskt och anser att arbetet blivit stressigt och hårt styrt.

– Jag har hört det, men har ingen samlad bild ännu. Men det är viktigt att medarbetarna har en dräglig arbets­miljö.

Anders Danielsson.
Bild: Ida Ling Flanagan
Anders Danielsson.

Anders Danielsson

Anders Danielsson är född 1953, är jurist och reservofficer och tillträdde posten som generaldirektör för Migrationsverket i april. Han kommer närmast från generaldirektörsposten på Säkerhets­polisen. Dessför­innan har han haft flera chefsposter vid Rikspolisstyrelsen och har även varit länspolismästare i Skåne.

  

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA