Inriktningen med glesare utdelning har fått kritik från både riksdagspartier och privatpersoner. Men till hösten kommer ändå ett första pilotprojekt att genomföras, med start i Lund.
Bild: Mostphotos
Inriktningen med glesare utdelning har fått kritik från både riksdagspartier och privatpersoner. Men till hösten kommer ändå ett första pilotprojekt att genomföras, med start i Lund.

Glesare utdelning ställer högre krav

POSTNORD2020-06-18

Postnords planer på att börja dela ut brev varannan dag har mött hård kritik från många håll. På postkontoret i Lund, där det nya systemet ska testas, är de anställda medvetna om risken för nedskärningar men har samtidigt förståelse för förändringen.

Förra hösten gav Post- och telestyrelsen klartecken till Postnords tester med utdelning av brev varannan dag. Bakgrunden är minskande brevvolymer samtidigt som bolaget behöver spara in. Övriga länder i norden har redan dragit ned på utdelningstakten.

Inriktningen med glesare utdelning har fått kritik från både riksdagspartier och privatpersoner. Men till hösten kommer ändå ett första pilotprojekt att genomföras, med start i Lund.

– Det är stort det här, det börjar man att inse mer och mer ju närmare det kommer, säger Peter Mårtensson som är STs arbetsplatsombud på Postnord på Nöbbelövsvägen i Lund.

Projektet startar i slutet av september och brevbärarna kommer då att ha två i slingor som de växlar mellan, i stället för att leverera på samma runda varje dag som i nuläget. Något slutdatum för testet är inte satt.

– Det är inte tidsbestämt utan vi startar och sedan får vi ser hur det här faller ut och om det kommer att rullas ut i resten av landet. Det här är en skrivbordsprodukt och vi måste först och främst se att det här fungerar i praktiken, säger produktionschefen Mattias Strandell.

Arbetsplatsombudet Peter Mårtensson ser positivt på att tidigt få vara med och prova på utdelning varannan dag.

– Visar det sig att det finns några problem med det här har vi ju en möjlighet att påverka det nu, innan något är bestämt, säger han.

Att växla slingor från dag till dag ser han både för- och nackdelar med.

– Att få gå en ny runda och inte se samma sak hela tiden är ju alltid trevligt. Samtidigt ställer det högre krav på oss, säger Peter Mårtensson.

Enligt uppgifter i Sekotidningen skulle övergången till utdelning varannan dag kunna leda till att antalet brevbärare minskar med så mycket som 30 procent.

– Visst kommer det att få personalkonsekvenser. Men exakt hur det kommer bli vet vi inte än, först måste vi se vart det här tar vägen. Här hos oss har jag svårt att se att vi skulle minska med 30 procent, säger produktionschefen Mattias Strandell.

Bland personalen märks än så länge ingen större oro för uppsägningar. På kontoret finns många vikarier, varav flera redan har aviserat att de kommer att börja plugga till hösten.

– Klart det finns en risk för nedskärningar när vi delar ut hälften så mycket, men förhoppningsvis går det att lösa med naturliga avgångar. Eftersom utvecklingen ser ut som den gör känns det som man måste göra en förändring, annars har vi kanske inga jobb kvar till slut, säger Peter Mårtensson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Postens framtid

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA