Här samlas TCO för första gången. Året är 1944. TCO är en sammanslagning av Daco, De anställdas centralorganisation, och det gamla "TCO", en organisation som funnits sedan 1930-talet och samlar 40 000 statliga och kommunala tjänstemän.
Bild: TCO, TAM-Arkiv
Här samlas TCO för första gången. Året är 1944. TCO är en sammanslagning av Daco, De anställdas centralorganisation, och det gamla "TCO", en organisation som funnits sedan 1930-talet och samlar 40 000 statliga och kommunala tjänstemän.

Globalisering ökar behovet av samarbete

KOLL PÅ: TCO2015-04-15

I början av maj är det kongress i TCO, Tjänstemännens centralorganisation, som presenterar sig som »en av världens absolut starkaste tjänstemannarörelser«. Globaliseringen och den internationella arbetsmarknaden är en stor utmaning för den nu 71-åriga organisationen.

De senaste åren har den negativa medlemsutvecklingen vänt. I dag samlar TCOs 14 medlems­förbund omkring 1,3 miljoner medlemmar. Hälften av de fackligt organiserade på den svenska arbetsmarknaden är med i ett TCO-förbund.

STs ordförande Britta Lejon, som också är ledamot i TCOs styrelse, tycker att det är betydelsefullt att TCO rymmer fackförbund i både privat och offentlig sektor.

– Vi kan samla oss i frågor som är viktiga för oss alla och då får vi en helt annan kraft, säger hon.

Hon lyfter särskilt fram två aktuella frågor där hon tycker att samarbetet i TCO är värdefullt.

– Dels är det visstidsfrågan, där vi verkligen har kunnat pusharege­ringen. Där kommer vi att se resultat. Dels är det TCOs arbete för en förbättrad a-kassa. I denfrågan gör TCO också ett jättearbete, som har stor betydelse för männi­skors ekonomi och rörlig­heten på arbetsmarknaden.

Anders Kjellberg, professor i socio­logi vid Lunds universitet, anser att den ökade globaliseringen leder till att fackförbundens centralorganisationer får en allt viktigare roll.

– De fackliga topporganisationerna har en viktig internationell uppgift när arbetsmarknaden är så global. Det ställer nya och mycket högre krav på expertkompetens i form av ekonomer, jurister och samhällsvetare än tidigare, säger han.

Vilken tycker du är den viktigaste frågan för TCO i dag?

Inger Örtendahl (tidigare Ohlsson), ordförande 1994–1999
– Samverkan genom TCO är av stor vikt för möjligheten att fackligt påverka europeiskt och globalt. En stor utmaning är begreppet tjänsteman. Det är tveksamt om det begreppet kommer att finnas kvar i framtiden. Det gör samarbetet mellan huvudorganisationerna än viktigare.

Sture Nordh, ordförande 1999–2011
– Helt avgörande är sammanhållningen mellan förbunden. När de håller ihop är TCO lysande, men det är ett inte helt lättskött pastorat. När det gäller sakfrågor tycker jag att jämställdhet, arbetslöshet och jobbskapande är väldigt viktiga frågor. Där vill jag att TCO ska fortsätta det stentuffa jobbet.
 

Eva Nordmark, ordförande2011–
– Utveckling och omställning för fler och bättre jobb är den viktigaste frågan för TCO, eftersom det gynnar svensk ekonomi, konkurrenskraft och välfärd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA