Green Cargo åtalas för dödsolycka

SPÅRTRAFIK2023-08-14

Närmare fem år efter dödsolyckan på godsbangården i Borlänge som kostade en 59-årig man livet väcks åtal för arbetsmiljöbrott. Åklagaren yrkar på att arbetsgivaren Green Cargo ska dömas att betala en miljon kronor i företagsbot.

Kammaråklagare Anders Gustafsson vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har väckt åtal vid Falu tingsrätt för olyckan i Borlänge, som inträffade i samband med rangeringsarbete på godsbangården. Åklagaren vill att rätten dömer Green Cargo att betala en miljon kronor i böter för att genom försummelser ha förorsakat en 59-årig mans död.

Enligt åklagaren har den som var ansvarig för arbetsmiljön vid Green Cargos verksamhet i Borlänge orsakat den anställdes död genom att uppsåtligen eller av oaktsamhet åsidosätta vad som krävs enligt arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

”Bolaget har inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten. Brottet har begåtts av en person som haft ett särskilt ansvar för tillsyn eller kontroll i verksamheten”, skriver kammaråklagare Anders Gustafsson i stämningsansökan.

Enligt stämningsansökan har bolaget underlåtit att göra en korrekt riskbedömning, och inte heller vidtagit åtgärder för att förhindra att anställda tilldelades olämpliga tjänstgöringsturer, att arbetstagare gick mellan tågvagnar i rörelse samt att lokförare och bangårdsoperatör kommunicerade utan visuell kontakt.

Sammantaget är det enligt åtalet dessa tillkortakommanden som lett till att mannen blev påkörd under sitt arbete med att växla och koppla ihop godsvagnar och klämdes till döds mellan två vagnars buffertar.

Enligt åtalet är det oklart om de efterlevande till den förolyckade har några anspråk på skadestånd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA