Högskolemyndigheter slås ihop

HÖGSKOLEMYNDIGHETER2012-05-22

Regeringen har kommit överens med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om förändringar av landets högskolemyndigheter. Högskoleverket, Verket för högskoleservice och Internationella programkontoret slås ihop till två myndigheter.

För två månader sedan lämnade regeringen en proposition till riksdagen om en ny organisation av landets högskolemyndigheter. I dag har regeringen tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet presenterat en gemensam överenskommelse som tar sitt avstamp i den propositionen.

De tre myndigheterna Högskoleverket, Verket för högskoleservice och Internationella programkontoret slås alltså ihop till två myndigheter: en som ansvarar för kvalitetssäkring och tillsyn, och en som ska främja och utveckla verksamheten och arbeta med internationellt samarbete.

En myndighet – det är fortfarande oklart vilken av de två – ska också arbeta för att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter i den högre utbildningen, och en kommer att få i uppgift att arbeta för en breddad rekrytering.

– Egentligen ser vi fördelar med förslaget. Men tidsplanen är knapp. Allt ska gå väldigt snabbt och vi tycker att personalkonsekvenserna riskerar att bli för stora, säger Tonje Broby, ordförande för ST vid Verket för högskoleservice.

Enligt regeringens uppskattning ska 35 tjänster försvinna inom kommunikation och administration på myndigheterna.

– Vi har fått väldigt lite information under utredningen. Och vi vet ju till exempel ingenting om var de nya myndigheterna kommer att placeras, säger Tonje Broby.

Det kommer också att bli en förändring av hur styrelserna för universitet och högskolor nomineras. Lärosätena ska inte längre själva nominera externa styrelseledamöter, utan de ledamöterna ska i stället utses av en nomineringsgrupp. I den gruppen ska det ingå personer som är välbekanta med högskolan eller universitetet men som inte själva är verksamma där, samt en studeranderepresentant. Gruppen ska lämna förslag till regeringen som sedan formellt utser styrelserna.

I juni ska riksdagen besluta om förändringen. Planen är att de nya myndigheterna ska börja arbeta 1 januari 2013.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA