Bild: Getty Images

It-konsult misstänks ha läckt vaccinationsregister

FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN2024-03-08

Hela det nationella vaccinationsregistret kan ha läckts av en it-konsult som anlitats av Folkhälsomyndigheten. Mannen åtalas nu för brott mot tystnadsplikten.

Folkhälsomyndigheten bedömer att det finns en risk att hela det nationella vaccinationsregistret kan ha röjts 2022, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Vid tidpunkten fanns det uppgifter om cirka sju miljoner personer i registret, bland annat om deras covid-19-vaccinationer.

Det är en it-konsult som anlitats av Folkhälsomyndigheten via ett konsultbolag som misstänks ha läckt personuppgifterna till en vaccinkritisk webbsajt. Myndigheten polisanmälde ett misstänkt dataintrång 2022 sedan uppgifter om cirka 800 barn, som vaccinerats mot covid-19, publicerats på sajten. Ärendet har också anmälts till Integritetsskyddsmyndigheten.

Den misstänkte konsulten åtalas nu för brott mot tystnadsplikten. Enligt åtalet ska han uppsåtligen ha röjt personuppgifter som han var skyldig att hemlighålla.

Mannen har i polisförhör nekat till brott, rapporter Sveriges Radio Ekot.

Flera åtgärder har vidtagits för att skärpa säkerhetsrutinerna, bland annat kring externa personer som anlitas, enligt Folkhälsomyndigheten.

”Vi ser mycket allvarligt på det som hänt, och vi har vidtagit en rad åtgärder för att ytterligare höja säkerheten. Man ska kunna lita på att ens personliga uppgifter hanteras på ett säkert sätt”, framhåller Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten, i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

IT-säkerhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA