Jämställdhetspris till Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN2022-02-09

Som första statliga myndighet har Arbetsförmedlingen belönats med Svenska Jämställdhetspriset. Myndigheten uppmärksammas för sitt arbete med att internt utbilda medarbetare kring våld i nära relationer.

Det är Arbetsförmedlingens arbete med att utbilda personal, leverantörer och arbetssökande att upptäcka våld i nära relationer som lett till att myndigheten nu fått Svenska Jämställdhetspriset 2022. Priset delades ut i samband med konferensen Forum Jämställdhet av Jämställdhetsmyndighetens generaldirektör Lena Ag.

Enligt motivationen kan våld vara en dold orsak till arbetslöshet. Både utövare och offer finns representerade bland arbetssökande. För att höja kunskapen om det har tusentals medarbetare kompetensutvecklats både hos Arbetsförmedlingen och hos leverantörerna som har kontakt med arbetssökande. Utbildningen handlar till stor del om att hjälpa anställda att förstå vikten av att ställa frågan om våld förekommer, och förmåga att hantera svaret. Även arbetssökande har erbjudits information och utbildning om våld på olika språk.

”Vi på Arbetsförmedlingen är hedrade och stolta över att ha vunnit Svenska Jämställdhetspriset 2022. Att en stor myndighet arbetar strategiskt både internt och externt mot våld i nära relationer kan få stora samhällseffekter”, konstaterar myndighetens överdirektör Lars Lööw i ett pressmeddelande.

De senaste fyra åren har Arbetsförmedlingen tillsammans med Försäkringskassan, Migrationsverket, Socialstyrelsen, Jämställdhetsmyndigheten och samordningsförbunden haft i uppdrag att öka upptäckten av våld. Regeringsuppdraget har bland annat haft fokus på våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck och sexuellt våld.

”Vi vet att utbildningen och de nya rutinerna har haft effekt. Arbetssökande kvinnor har sökt och fått hjälp efter att de fått frågan om våld från personal”, understryker införandeledare Åsa Frostfeldt i pressmeddelandet.

Svenska Jämställdhetspriset är en nationell utmärkelse som varje år delas ut till en aktör som aktivt arbetar för ett mer jämställt samhälle. Syftet med priset är att uppmärksamma, belöna och hylla goda insatser och exempel.

Tidigare vinnare

Svenska Jämställdhetspriset har tidigare utdelats till

2021: Yalla Trappan
2020: SVT Sport
2019: Kunskapscentrum för jämlik vård
2018: Svenska Filminstitutet
2017: Eskilstuna kommun
2016: Priset delades mellan Malmö stad och Norra Skogsägarna

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA