Bild: Johanna Hanno, Kriminalvården

JO undersöker risker med dubbelbeläggning

KRIMINALVÅRDEN2024-03-07

Nu inleder Justitieombudsmannen, JO, en omfattande granskning av flera av Kriminalvårdens häkten och anstalter. Syftet är att undersöka vilka följder och risker Kriminalvårdens dubbelbeläggning kan få för de intagna.

Enligt ett pressmeddelande kommer JO Katarina Påhlsson under året att inspektera flera av Kriminalvårdens häkten och anstalter. Inspektionerna inleddes under onsdagen med en oanmäld inspektion av häktet Sollentuna.

”I och med den redan ansträngda beläggningssituationen inom Kriminalvården vill jag undersöka vad en dubbelbeläggning får för konsekvenser för de människor som delar cell”, förklarar Katarina Påhlsson i pressmeddelandet.

JOs inspektioner sker inom ramen för myndighetens särskilda Opcat-uppdrag, som nationellt besöksorgan enligt protokollet till FNs konvention mot tortyr och annan omänsklig behandling. Enligt uppdraget ska JO arbeta förebyggande, och en central del i uppdraget är att regelbundet inspektera platser där människor hålls frihetsberövade.

Katarina Påhlsson planerar att samla iakttagelser och lämna rekommendationer i syfte att förebygga grym, omänsklig eller annan förnedrande behandling eller bestraffning, berättar hon i pressmeddelandet.

Enligt pressmeddelandet har Kriminalvården under lång tid haft problem med överbeläggning i häkten och anstalter. JO har återkommande granskat och kritiserat Kriminalvården för förhållandena. Den planerade utbyggnaden av Kriminalvården medför att celler kommer att dubbelbeläggas i större utsträckning än tidigare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA