Kombinationstjänster kan bli vanligare

ARBETSMARKNAD2021-05-21

Efterfrågan på olika kompetenskombinationer, särskilt sådana där it-kompetens ingår, kommer att öka i staten, förutspår Arbetsgivarverket i en ny rapport.

Pandemin har gjort att rekryteringsläget har stärkts för många statliga arbetsgivare, konstaterar Arbetsgivarverket i ett pressmeddelande om den nya rapporten. Det gäller främst inom områden där det tidigare har varit svårt att rekrytera, som exempelvis it. Förutom att konjunkturen underlättat rekrytering upplever många statliga arbetsgivare att offentlig och samhällsnyttig verksamhet tydliggjorts och uppvärderats under pandemin.

Den nya rapporten bygger på intervjuer med mer än 20 statliga arbetsgivare om hur deras behov av akademiker ser ut i dag och på några års sikt. Jurister, ekonomer, ingenjörer, naturvetare, samhällsvetare och, inte minst, personer med it-kompetens kommer fortsatt att vara mycket efterfrågade. Antalet anställda som arbetar med it i staten har enligt rapporten ökat med 44 procent under de senaste 15 åren, som en följd av digitaliseringen och medborgarnas ökade efterfrågan på digitala tjänster.

Intervjuerna visar att efterfrågan på it-kompetens kommer att fortsätta vara stor. En viktig orsak är att it har gått från att vara en stödfunktion till att vara kärnverksamhet på många statliga myndigheter.

”En intressant effekt av förändringen inom it är att det ritar om kartan helt och hållet för statliga myndigheters kompetensbehov. Det gäller förstås omfattningen och inriktningen på it-kompetensen i sig, men också vilken annan akademisk kompetens som behövs som komplement. Det gör det svårt att förutsäga hur kompetensbehovet ser ut framöver”, konstaterar utredaren Sofie Andersson, en av rapportens författare, i pressmeddelandet.

Enligt rapporten kommer kombinationstjänster av olika slag att bli mer efterfrågade än renodlade specialister framöver. Det handlar om medarbetare som utöver sin examen även har kompetens inom ett annat område. Några exempel som lyfts fram i rapporten är jurister med kompetens inom systemutveckling eller kvalificerade systemutvecklare med utredarkompetens.

Också mjuka kompetenser kommer att värderas allt högre, enligt rapporten. Exempel på sådana kan vara problemlösningsförmåga, att kunna se helheten och samarbeta, men också att kunna prioritera och att vara flexibel och anpassningsbar.

I rapporten redovisas också en undersökning bland studenter och unga yrkesverksamma akademiker om intresset att jobba statligt. En av tre högskolestudenter inom för staten viktiga utbildningsinriktningar uppger att de har övervägt att jobba statligt. För unga yrkesverksamma är siffran ännu högre, nästan fyra av tio.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA