Kriminalvården ställer in sjuktransporter

KRIMINALVÅRDEN2023-04-18

Efter fritagningen av en morddömd ungdom förra veckan har regeringen gett Kriminalvården i uppdrag att stärka säkerheten vid transporter. Myndigheten har tills vidare ställt in alla transporter av intagna till sjuk- och tandvård.

Regeringen vill se över möjligheterna att oftare använda beväpnad polis som extra säkerhet i samband med transporter av intagna.

”Det är uppenbart att vi har en förhöjd hotbild mot Kriminalvårdens personal inklusive de som är ansvariga för att genomföra transporterna”, säger justitieminister Gunnar Strömmer, M, i en intervju med Dagens Nyheter.

Uppdraget att förstärka säkerheten ska genomföras i samarbete med Statens institutionsstyrelse, SiS, Migrationsverket och Polisen.

När den senaste fritagningen inträffade var den 17-årige morddömde ungdomen på väg från sitt SiS-hem till ett besök på Folktandvården. Det finns misstankar att händelsen planerats med hjälp av mobiltelefon inifrån det slutna ungdomshemmet.

En pågående utredning har i uppdrag att se över möjligheterna att förhindra att intagna hos SiS har tillgång till mobiltelefon.

”SiS ser positivt på det gemensamma uppdraget att stärka säkerheten vid transporter av våra målgrupper. Jag välkomnar även att regeringen påskyndar andra processer för att SiS rättsliga verktyg bättre ska möta behoven i ett förändrat samhälle. Det ligger helt i linje med vad myndigheten lyft vid ett flertal tillfällen”, framhåller SiS generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA