Kritik mot beredskapsövning

SPÅRTRAFIKEN2010-12-09

De högsta cheferna för SJ och Trafikverket deltog inte i den stora krisövningen Spårsnö. Socialdemokraterna är kritiska till hur övningen genomfördes, skriver Dagens Nyheter.

Det var Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som arrangerade den beredskapsövning som genomfördes 11 november. De högsta ledningarna för inblandade parter i spårtrafiken hade kallats. Men generaldriektör Gunnar Malm från Trafikverket och statliga SJs vd Jan Forsberg uteblev. Nu riktar Socialdemokraterna i riksdagen hård kritik mot att de inte deltog, och mot hur övningen utformades:

”Det är mycket märkligt. Med tanke på förra vinterns tågkaos tycker jag att de borde varit på plats”, säger Anders Ygeman, S, ordförande för riksdagens trafikutskott, till tidningen.

Från SJ deltog tre personer från ledningsgruppen i Spårsnö. Trafikverket skickade fem personer från verkets ledningsgrupp.

”Normalt deltar aldrig generaldirektören i krisövningar. Det är bättre att personer som arbetar direkt med verksamheten deltar”, säger Trafikverkets pressekreterare Thomas Andersson till DN.

I dag genomförs en öppen utfrågning i riksdagen om vinterberedskapen inom järnvägstrafiken. Då kommer bland andra SJs vd Jan Forsberg och Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm att delta.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA