Bild: Mostphotos/Sten-Åke Stenberg

Kronofogden krymper lokalerna

KRONOFOGDEN2021-06-11

Kronofogden planerar för kraftigt minskade kontorsytor på huvudkontoret i Sundbyberg. Myndigheten ska satsa på flexibla arbetsformer och mer distansarbete, skriver Dagens Nyheter.

På Kronofogdens huvudkontor i Sundbyberg räknar arbetsgivaren med att en stor del av personalen kommer att fortsätta med visst distansarbete även efter pandemin. I samband med en omförhandling av myndighetens hyreskontrakt kommer mer än 40 procent av lokalytorna att försvinna. Efter årsskiftet får de 600 medarbetarna samsas om betydligt mindre ytor.

”Vårt hyreskontrakt ska förhandlas om, och då blir det för dyrt för oss att ha kvar samma yta. I samband med det har vi sett hur bra det fungerat för våra medarbetare att arbeta hemma under pandemin. Därför planerar vi nu för ett mer flexibelt arbetssätt”, säger Max Wallenberg, pressansvarig på Kronofogden, till tidningen.

I huvudsak kommer de permanenta arbetsplatserna att försvinna och ersättas av andra flexibla arbetsytor och fler grupprum.

Facket har informerats och ser med tillförsikt på förändringen, skriver Dagens Nyheter:

”Möjligheten till flexibla arbetsformer tas emot positivt av våra medlemmar. Vi ser flera fördelar med att kunna arbeta hemifrån, så länge det inte är påtvingat. Sen är det här nytt för oss alla. Det är viktigt att se till att arbetsmiljön är bra vid hemmaarbetet”, påpekar Malin Almkvist Klaesson, avdelningsordförande för ST inom Kronofogden.

Enligt tidningen ser Kronofogden över möjligheten att låta personal också i andra delar av landet jobba hemma även efter pandemin. Myndigheten har 31 kontoren runtom i landet och har totalt cirka 2 300 medarbetare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av En i mängden (ej verifierad) mån, 06/14/2021 - 09:17
Jag är statsanställd och hade i lördags ett samtal med en annan statsanställd som beklagade sig över just dessa förhastade åtgärder. Detta då man fortfarande inte har utvärderat hur arbetstagarna mår av det påtvingade hemarbetet, samt att det försvårar ytterligare för människor som är trångbodda att framgångsrikt kunna arbeta på detta sätt. Hon såg en stor risk att rekryteringen blir ytterligare mer selektiv mot personer som skulle ha svårt att hålla sekretess på sina arbeten hemmavid. Detta blir ytterligare en klassfråga som segregerar folk och folk. Jag kan verkligen oroas om detta skulle bli verklighet och tycker att fackförbunden måste jobba mycket preventivt för att inte enskilda arbetssökande och anställda ska drabbas av dessa förväntningar.
Inlagt av Sami Ammoun (ej verifierad) mån, 06/21/2021 - 07:49
Hur kan facket undersöker arbetsmiljön hemma. Det finns risk att medarbetaren trots dålig arbetsmiljö gärna vill jobba hemma och vill undvika kommentarer på sitt köksbord eller att det är trångt hemma.
Kan man inspektera arbetsmiljön hemma?

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA