Låg sjukfrånvaro i staten

ARBETSMILJÖ2012-05-15

Sjukfrånvaron bland de statligt anställda är fortsatt jämförelsevis låg med 2,9 procent av arbetstiden. Kvinnor har dubbelt så hög sjukfrånvaro som männen.

Sjukfrånvaron i de statliga myndigheterna var 2,9 procent av den tillgängliga arbetstiden år 2011, enligt en rapport från Statskontoret. Nivån är densamma som under 2010. Under de senaste fem åren har sjukfrånvaron sjunkit med i genomsnitt 0,2 procentenheter per år.

Kvinnors sjukfrånvaro är dubbelt så hög som männens, men den har å andra sidan minskat betydligt snabbare under senare år. Under 2011 ökade dock kvinnornas frånvaro med 0,1 procentenhet till 3,8 procent av arbetstiden, medan männens frånvaro minskade lika mycket, till 1,9 procent av arbetstiden.

Inom statens olika verksamhetsområden utvecklas sjukfrånvaron olika. Inom verksamhetsområdena fritidsverksamhet, försvar samt samhällsskydd och rättskipning fortsatte den totala sjukfrånvaron att minska. Inom utbildning var frånvaron oförändrad, medan den ökade marginellt i resterande tre områden, socialt skydd och hälsovård, allmän offentlig förvaltning samt näringslivsfrågor mm.

År 2011 hade hälften av de statliga myndigheterna lägre eller oförändrad sjukfrånvaro och hälften högre sjukfrånvaro, jämfört med år 2010.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA