Landshövding fick rätt om strandskydd

GOTLAND2010-02-25

Länsstyrelsen på Gotland gjorde rätt då en företagare fick dispens från strandskyddet i somras. Hanteringen av frågan tvingade dåvarande landshövding Marianne Samuelsson att avgå.

Det var i somras som en gotländsk företagare beviljades dispens för en tillbyggnad inom strandskyddat område. Detta sedan dåvarande landshövding Marianne Samuelsson gått emot ansvariga tjänstemäns bedömning, och gett klartecken till beslutet.

Nu slår Miljödomstolen fast att beslutet var riktigt. Enligt domen ändrar inte tillbyggnaden områdets karaktär, uppger TT. Därmed avslås Naturvårdsverkets överklagande.

Turbulensen kring beslutet ledde emellertid till att Marianne Samuelsson fick avgå från sin post. I en hemlig ljudupptagning från ett möte på länsstyrelsen hävdade hon att det fanns skäl att göra undantag från strandskyddsreglerna eftersom företagaren var betydelsefull för regionen. Inspelningen sändes i radio, och den tjänsteman som spelat in diskussionen kallades senare ”illojal” av landshövdingen.

Det fick ansvarig minister Mats Odell att kalla Marianne Samuelsson till Regeringskansliet för ett samtal. Efter det lämnade hon sitt uppdrag.

Marianne Samuelsson
Marianne Samuelsson

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA