Lokförare död efter tågolycka

SPÅRTRAFIKEN2024-01-16

En SJ-anställd lokförare dödades vid en allvarlig tågolycka på måndagen. Föraren körde ett av Västtrafiks pendeltåg och krockade med en lastbil som fastnat på en järnvägsövergång.

Olyckan inträffade vid en bevakad järnvägsövergång nära Uddevalla, där lastbilen enligt vittnesuppgifter fastnat i snön. Lastbilens förare ska enligt flera medier förgäves ha försökt slå larm för att stoppa tåget när bommarna gick ner. Förutom lokföraren åkte ett tiotal personer med tåget, däribland den tjänstgörande tågvärden. Flera fick föras till sjukhus för undersökning och vård.

Rälsen på sträckan skadades i samband med olyckan, och enligt Trafikverket kommer det att ta lång tid att återställa spåren:

”Det är cirka 500 meter anläggning som har demolerats”, säger regionchef Morgan Rehn till Bohusläningen.

Enligt tidningen inträffade olyckan bara ett par kilometer från en plats där två andra personer omkom i en tågolycka för knappt tre år sedan. 

Västtrafiks tåg körs av SJ genom dotterbolaget SJ Götalandståg. 

”Det är en oerhört svart dag för oss alla inom SJ-koncernen. Vi har förlorat en kollega och vän och våra tankar går främst till dennes anhöriga. Samtidigt gör vi nu stora insatser för att ta hand om varandra, inte minst genom att ge stöd till de närmaste kollegorna. Det är ett arbete som vi kommer att hålla i över tid, så länge det behövs”, kommenterar SJs presschef Tobbe Lundell olyckan i ett pressmeddelande från företaget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA