Medlingsinstitutet ska analysera inkomstskillnader

JÄMSTÄLLDHET2022-06-28

Medlingsinstitutet, MI, har fått i uppdrag av regeringen att göra jämställdhetsanalyser av löner och andra inkomster som påverkar individens disponibla inkomst över livet.

Medlingsinstitutets uppdrag handlar om att analysera inkomstskillnader mellan kvinnor och män över tid. I ett första steg ska Medlingsinstitutet göra en jämställdhetsanalys av löneinkomster och andra inkomster. Myndigheten ska dessutom lämna förslag på hur sådana jämställdhetsanalyser kan göras regelbundet.

”MI uppskattar att vi fått förtroendet att göra fördjupade analyser av kvinnor och mäns inkomster. Vi kommer, i samverkan med Statistiska centralbyrån, SCB, utnyttja Bas, befolkningens arbetsmarknadsstatistik, för att få en djupare förståelse av inkomstfördelningen”, förklarar Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo i ett pressmeddelande.

Utöver löneinkomster ska Medlingsinstitutet analysera hur avkastning från kapital, näringsinkomst samt transfereringar fördelas mellan kvinnor och män. Syftet är att kunna jämföra inkomster mellan olika grupper och sektorer, samt belysa hur inkomstskillnader mellan kvinnor och män kan se ut för olika grupper.

Medlingsinstitutet har sedan tidigare i uppgift att analysera löneutvecklingen från ett jämställdhetsperspektiv. Myndigheten presenterar årligen en rapport om löneskillnader mellan kvinnor och män. Den nya jämställdhetsanalysen av löneinkomster och andra inkomster kan redovisas i form av en kompletterande fördjupningsdel i rapporten om löneskillnader i juni 2023, skriver Medlingsinstitutet i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA