Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark håller en digital pressträff om tillsättandet av en ny arbetsmiljöutredning som ska ledas av Lenita Granlund.
Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark håller en digital pressträff om tillsättandet av en ny arbetsmiljöutredning som ska ledas av Lenita Granlund.

Mer jämställda arbetsmiljöregler utreds

ARBETSMILJÖ2021-06-21

Regeringen ger en särskild utredare i uppdrag att föreslå en skärpt arbetsmiljölagstiftning för att bland annat åstadkomma likabehandling för kvinnor och män. Utredningen ska vara klar till midsommar nästa år.

Den nya utredningen är en del av regeringens arbetsmiljöstrategi för 2021–2025. Utredningen ska bland annat titta på sanktionsavgifter för överträdelser inom organisatorisk och social arbetsmiljö, ett utökat rådighetsansvar och utreda hur företagshälsovårdens roll kan stärkas och utvecklas. Särskild utredare blir Kommunals tidigare vice ordförande Lenita Granlund.

”Alla som arbetar i Sverige ska ha en arbetsmiljö som gör det möjligt att kunna och vilja arbeta ett helt arbetsliv. Genom den här utredningen tar vi ytterligare steg att förverkliga den förhöjda ambition som finns i regeringens nyligen beslutade arbetsmiljöstrategi. Det ska i så hög grad som möjligt råda förutsägbara och trygga förhållanden så att den som utför arbetet kan tillförsäkras en trygg och god arbetsmiljö oavsett hur arbetet har organiserats. Arbetsmiljöreglerna ska ge samma skydd för kvinnor och män och oavsett yrke, bransch eller sektor”, konstaterar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, i ett pressmeddelande.

Enligt direktiven ska utredaren bland annat se över delar av arbetsmiljölagen för att ge samma skydd för kvinnor och män och oavsett yrke, bransch eller sektor. Utredaren ska överväga om Arbetsmiljöverket bör kunna ta ut sanktionsavgifter för överträdelser av föreskrifter som till exempel riktar sig mot organisatorisk och social arbetsmiljö.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Ninni (ej verifierad) sön, 08/08/2021 - 11:15
Det är på tiden.
Som fackligt aktiv och kunnig inom personalfrågor jag ser ett växande problem med mobbning och kränkande särbehandling i arbetslivet och i synnerhet kvinnor som stöts ut ur arbetsmarknaden. Detta är särskilt vanligt och återkommande inom offentlig sektor, med stora följder för individen.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA