Metria blir statligt bolag

BOLAGISERING2011-01-13

Regeringen har, kraftigt försenat, lämnat sin proposition om bolagisering av Lantmäteriets division Metria. Förhandlingar om kollektivavtal för det nya bolaget pågår redan.

Som väntat föreslår regeringen att all verksamhet i Metria utom samarbetet med Försvarsmakten ska föras till det nya bolaget. Bolaget ska bedriva konsultverksamhet inom områdena geografisk information, fastighetsinformation och geografisk informationsteknik.

Regeringens motiv för att avskilja verksamheten från Lantmäteriet är att statliga myndigheter inte ska arbeta på en konkurrensutsatt marknad.

”Bolagiseringen av delar av verksamheten ger bättre möjligheter för verksamheten att utvecklas. Detta gör också att konkurrensen på området kan fungera bättre och därmed skapa lägre priser och bättre kvalitet”, säger civil- och bostadsminister Stefan Attefall, KD, i ett pressmeddelande.

Ombildningen ska genomföras under våren, tidigast 1 april. Det är redan klart att Metria kommer att ingå i arbetsgivarorganisationen Almega IT efter bolagsbildningen. Ett hundratal ST-medlemmar väntas därmed lämna ST och gå över till Unionen, som har branschavtalet på området.

ST-ombudsmannen Markus Wiberg deltar i de så kallade inrangeringsförhandlingarna, som väntas pågå fram till slutet av februari. Den största svårigheten blir att få igenom lokala avtal med lika goda villkor som inom Lantmäteriet, anser han. Det gäller exempelvis semester och pension.

– Men arbetsgivaren har uttryckt att arbetstagare som accepterar att följa med ska få en positiv övergång och att det inte ska bli ett nedköp, och det är bra.

Metria har cirka 350 medarbetare på 35 orter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA