Miljöbilsregler följs inte i staten

FÖRVALTNING2011-08-31

Var fjärde myndighet följer inte statens regler om miljöbilar. Det framgår av siffror från Transportstyrelsen. Myndigheterna uppfyller inte heller kraven på alkolås.

Transportstyrelsen presenterade statistik över myndigheternas inköp av personbilar och lätta lastbilar i samband med ett trafiksäkerhetsseminarium i Tylösand, rapporterar TT. Myndigheterna köpte eller leasade 1 371 nya fordon under förra året. Var fjärde myndighet köpte ett eller flera fordon som inte uppfyllde reglerna om miljöbilar. Totalt var åtta procent av de nya bilarna inte miljöbilar. Militära fordon och utryckningsfordon är undantagna från kraven.

Ännu sämre är myndigheterna på alkolås. Nya fordon ska om möjligt ha alkolås. Målet är att minst tre av fyra fordon i staten ska ha alkolås från 1 januari 2012. Men under 2010 hade bara 42 procent av de nya bilarna alkolås, och 51 procent av de lätta lastbilarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA