Naturvårdsverket vill behålla ansvaret

MILJÖ2010-08-24

Naturvårdsverket är ovilligt att släppa ifrån sig det övergripande ansvaret för miljöfrågor till den nya Havs- och vattenmiljömyndgheten. Det framgår av ett remissvar från myndigheten.

Naturvårdsverket har i ett remissvar till regeringen synpunkter på gränsdragningsfrågorna för den nya havs- och vattenmiljömyndighetens verksamhet. I en första delrapport har den utredning som förbereder den nya myndigheten, föreslagit att strandlinjen ska vara skiljelinjen mellan myndigheterna. Gäller det frågor under vatten tillhör de den nya myndigheten, till lands är det Naturvårdsverkets ansvarsområde.

Naturvårdsverket vill behålla det övergripande ansvaret i miljöfrågor och hålla i de ekonomiska resurserna för den nationella miljöövervakningen. Verket vill vara en beställare som lägger ut uppdrag och resurser till andra att genomföra uppdrag. Den nya Havs- och vattenmiljömyndigheten kan vara en sådan aktör.

Naturvårdsverket vill också att det föreskrivande, vägledande och samordnande arbetet med vattenverksamheten ska stanna på myndigheten. Det övergripande arbetet med främmande arter, områdesskydd och artbevarande bör enligt remissvaret hållas samman. Därför vill Naturvårdsverket behålla också dessa uppgifter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA