Pål N Arnesen, ordförande i YS Stat.
Bild: Vetle Daler/YS Stat
Pål N Arnesen, ordförande i YS Stat.

Norsk strejk inom staten avblåst efter medling

NORGE2022-05-25

De norska statsanställdas fackliga organisation YS Stat har efter medling kommit överens med arbetsgivaren om nya löner och ett nytt lönesystem. Det nya avtalet ger en ram för löneökningar på 3,84 procent. Med uppgörelsen kompenseras medlemmarna för prishöjningar, konstaterar YS Stats ordförande Pål N Arnesen i ett pressmeddelande.

Hotet om strejk bland de statsanställda i Norge är avvärjt efter medling på övertid. Först 18 timmar efter att tidsfristen egentligen gått ut vid midnatt natten mot tisdag kom staten och YS Stat överens om ett nytt avtal.

Utfallet blir enligt ett pressmeddelande från facket en ram för löneökningar på 3,84 procent. Den norska motsvarigheten till det svenska industriavtalet, som sätter märket för den övriga arbetsmarknaden, var i år 3,7 procent.

Avtalet innebär att anställda inom vissa lönesteg garanteras en löneökning på minst 10 000 kronor på ett år och till det kommer utfallet av de lokala förhandlingarna. 70 procent av löneökningarna ska fördelas centralt och 30 procent lokalt, och de nya lönerna gäller retroaktivt från 1 maj.

”Med detta resultat har vi sett till att våra medlemmar kompenseras för både prishöjningen och delar av eftersläpningen från tidigare år”, kommenterar YS Stats ordförande Pål N Arnesen utfallet av förhandlingarna i ett pressmeddelande.

Dessutom har minimilönerna höjts och alla så kallade förstekonsulter höjs ett lönesteg.

”Det är många kvinnor som har den här tjänstetiteln, så det här värnar om vår önskan om en likalöneprofil”, framhåller Pål N Arnesen.

Parterna har också enats om att modernisera lönesystemet i staten. Det nya lönesystemet ska enligt pressmeddelandet bli både bättre och enklare.

Pål N Arnesen är nöjd med reformen: ”Vi får nu ett system som är modernare och lättare att använda för förtroendemännen, och som säkerställer fler av våra medlemmar en automatisk löneutveckling. Vi har jobbat med det här sedan 2016 och vi är glada att arbetet äntligen är i mål.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA