Ny lag har dragit in 70 miljoner kronor

KRONOFOGDEN2023-08-17

På ett år har Kronofogden med stöd av ny lagstiftning kunnat mäta ut tillgångar på närmare 70 miljoner kronor från gängkriminella, uppger myndigheten. ”Lagstiftningen har gett oss mycket större möjligheter att komma åt tillgångar vi annars inte hade kunnat utmäta”, konstaterar Johannes Paulson, nationell samordnare hos Kronofogden, i ett pressmeddelande.

Den nya lagen infördes 1 augusti 2022 och gav Kronofogden möjlighet att med hjälp av Polisen utmäta tillgångar från personer med skulder utan att själva vara på plats. Ett syfte med lagändringen var bland annat att försvåra för den organiserade brottsligheten.

När polisen i sin verksamhet stoppar en person, till exempel vid kontroll av en bil, kan man genom en app i mobilen direkt se om personen har skulder hos Kronofogden. Om det finns skulder och personen har värdefullt gods, som kontanter, fordon, smycken eller klockor, kan poliserna på plats ringa till Kronofogden, som per telefon fattar beslut om utmätning, och därefter omhänderta godset.

”Många av de som stoppas är kriminella, som på pappret inte har några tillgångar. Det här ger oss möjligheten att använda polisen som en förlängd arm, och hitta värdefullt gods som kan användas för att betala skulder”, framhåller Johannes Paulson, nationell samordnare på Kronofogden, i pressmeddelandet.

Efter ett år med lagen har Kronofogden enligt pressmeddelandet utmätt tillgångar till ett värde av nästan 70 miljoner kronor. Störst summor har utmätts i storstadsområdena, i Stockholm i polisregion syd och väst.

Enligt Kronofogden finns det flera vinster med det nya sättet att arbeta. Dels betalas skulder som annars inte skulle betalats, ofta till staten och inte sällan till brottsoffer. Dels förhindras att tillgångarna omsätts i nya brott.

”Det har dessutom en avskräckande effekt att du kan bli av med din märkesklocka, dyra bil eller andra statussymboler på plats”, konstaterar Johannes Paulson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA