Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Ny stödfunktion ska motverka att offentliga medel går till extremism

BRÅ2024-03-20

Brottsförebyggande rådet, Brå, har fått regeringens uppdrag att förbereda inrättandet av en stödfunktion för att förhindra att verksamheter kopplade till våldsbejakande extremism får offentliga medel.

Brås uppdrag innebär att myndigheten ska förbereda inrättandet en ny stödfunktion inom Center mot våldsbejakande extremism, CVE, som organisatoriskt är en del av Brå. Idén om en sådan stödfunktion presenterades i ett slutbetänkande från Utredningen om granskning av stöd till civilsamhället redan i december 2021.

Efterfrågan på stöd för att förhindra att offentliga medel delas ut till verksamheter med kopplingar till våldsbejakande extremism och andra antidemokratiska miljöer har ökat de senaste åren, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Det finns enligt regeringen ett behov av kunskap och utredningskapacitet i sådana ärenden.

Regeringen konstaterar att CVE har omfattande kunskap och erfarenhet av frågor om våldsbejakande extremism och därför spelar en central roll i arbetet.

”Vi måste förhindra att offentliga medel fördelas till våldsbejakande extremism och andra antidemokratiska miljöer. Uppdraget är en viktig del i införlivandet av regeringens nya strategi mot våldsbejakande extremism och terrorism”, kommenterar justitieminister Gunnar Strömmer, M, regeringsuppdraget i pressmeddelandet.

Uppdraget ska redovisas senast 15 oktober 2024.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA