Nya skogsjobb för arbetslösa

JOBB2007-11-06

Arbetsträning i skog och mark kan på nytt bli aktuellt för långtidsarbetslösa. Skogsstyrelsen och Ams diskuterar ett samarbete som påminner om den nedlagda åtgärden Gröna Jobb.

I år har avtalen om Gröna Jobb successivt löpt ut mellan Skogsstyrelsen och berörda länsarbetsnämnder runt om i landet. Projektet gick ut på att Skogsstyrelsen kunde projektanställa långtidsarbetslösa med ekonomiskt stöd från Ams, för att jobba i skogen eller inventera kulturmarker och arkeologiska lämningar.

I fjol jobbade i genomsnitt 2 800 tidigare arbetslösa per månad i projektet, samt drygt 300 arbetsledare. Men när anslagen för arbetsmarknadsåtgärder skars ner fanns inte längre pengar till satsningen.

Nu har Ams och Skogsstyrelsen börjat diskutera former för ett nytt samarbete, denna gång inom ramen för jobb- och utvecklingsgarantin. Tanken är att Skogsstyrelsen ska kunna erbjuda ungefär samma typ av arbetsuppgifter som Gröna Jobb till långtidsarbetslösa som behöver arbetsträning. Om planerna går i lås kan det också innebära nyanställningar för Skogsstyrelsen, eftersom man behöver handledare.

Skillnaden är dock att Ams denna gång bara kan erbjuda 300 kronor per deltagare och dag, vilket täcker mindre än hälften av kostnaderna. Skogsstyrelsen söker därför finansiering på andra håll, huvudsakligen inom statlig och kommunal sektor.

– Det arbete vi kommer att utföra siktar på allmännyttan, säger Leif Berglund på Skogsstyrelsen. I dagsläget har vi ingen lösning, men vi har goda förhoppningar att vi kommer att lösa det.

Ytterligare en skillnad jämfört med Gröna Jobb är att Skogsstyrelsen inte kommer att ha samma ansvar för coachning och deltagarnas personliga utveckling under projekttiden, utan bara stå för själva arbetsuppgifterna. I stället kommer Ams och Arbetsförmedlingen att sköta uppföljning av arbetsträningen som en del av jobb- och utvecklingsgarantin.

Satsningen på arbetsträning i skog och mark väntas bli verklighet i början av nästa år, förutsatt att finansieringen går att ordna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA