”Offentliga testresultat en fara för personalen”

TESTER2006-01-17

Den som söker en statlig tjänst får räkna med att resultaten från psykologiska tester blir offentliga. Att uppgifterna kan lämnas ut innebär en fara för personalen, anser Gun Kempe, ST inom Skatteverket.

Av:  Christina Swahn

De psykologiska testen används för att bedöma de sökandes personlighetsprofil och begåvningsnivå. För Skatteverket och Kronofogdemyndigheten är det självklart att lämna ut testresultaten.

– Rättsläget är helt klart, att hindra en utlämning vore i strid med grundlagen, säger rättsexpert Erik Viktorin på Skatteverket.

Kan vilja söka svaga punkter

Gun Kempe, ordförande för ST inom Skatteverket, tycker att det är orimligt ur integritetssynpunkt att testresultat lämnas ut. Hon anser att det kan vara en fara för personalen.

– På vilket sätt kan de här uppgifterna användas emot mig? För att utöva påtryckningar på en statstjänsteman? Någon skulle kunna begära ut allt om mig för att få veta vilka svaga punkter jag har, det är obehagligt, säger Gun Kempe.

ST bör diskutera hur man ska agera för att skydda de anställda anser hon. Diskussionerna skulle kunna leda till krav på ökat skydd i sekretesslagen.

STs förbundsjurist Torsten Nilsson tycker att det är en farlig väg att minska insynen i den statliga förvaltningen.

”Var restriktiv med test”

– Istället bör man vara restriktiv med att använda psykologiska test vid rekryteringar. Det kanske behövs för vissa känsliga befattningar, men då ska den som testas få veta att resultatet inte skyddas av sekretesslagen.

Gun Kempe
Gun Kempe
Torsten Nilsson
Torsten Nilsson

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA