Oförändrad löneskillnad mellan kvinnor och män

LÖNER2023-06-20

Löneskillnaden mellan kvinnor och män var förra året 9,9 procent, vilket är oförändrat jämfört med året innan, visar en ny rapport från Medlingsinstitutet. ”2019 bröts utvecklingen av minskade löneskillnader mellan kvinnor och män”, konstaterar Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo i ett pressmeddelande.

Medlingsinstitutet har sedan 2001 årligen analyserat löneutvecklingen ur ett jämställdhetsperspektiv. Statistiken för 2022 visar att löneskillnaden mellan kvinnor och män var oförändrad jämfört med 2021.

”2019 bröts utvecklingen av minskade löneskillnader mellan kvinnor och män. Sedan dess har det endast varit mindre förändringar av löneskillnaden. Pandemin som bröt ut 2020 har inneburit stora förändringar, både när det gäller gruppers sammansättning men också förändringar i hur vi arbetar, med ett ökat inslag av distansarbete bland tjänstemän”, konstaterar Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo i ett pressmeddelande.

Under 2022 var kvinnors genomsnittliga månadslön 36 200 kronor, när deltidslöner omräknats till heltid. Det motsvarar 90,1 procent av männens snittlön på 40 200 kronor. Det innebär att löneskillnaden var 9,9 procent. Löneskillnaden minskade bland anställda i regionerna och staten, medan den var oförändrad bland tjänstemän i privat sektor och bland anställda i kommunerna.

Det finns många faktorer som kan förklara skillnaderna i lön mellan män och kvinnor, exempelvis att deras arbete och utbildning skiljer sig åt. När man tagit hänsyn till dessa olika förklaringar återstår en oförklarad löneskillnad mellan könen på 4,7 procent. Den skillnaden ökade enligt Medlingsinstitutet med 0,2 procent under 2022.

En oförklarade löneskillnad är dock inte samma sak som en osaklig löneskillnad, skriver Medlingsinstitutet. I rapporten framhålls att det är svårt att fastställa om skillnader i utfall mellan kvinnor och män beror på relevanta skillnader som inte kan observeras i statistiken eller på diskriminering.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA