Polisen kritiseras för att inte svara i telefon

POLISEN2023-06-22

Den som vill göra en polisanmälan via 114 14 får vänta för länge i telefon, vilket riskerar att allvarligt skada allmänhetens förtroende för Polisen, anser Justitieombudsmannen, JO, efter en granskning. Det är inte heller förenligt med förvaltningslagens krav på tillgänglighet, skriver JO Per Lennerbrant, som ser allvarligt på situationen.

JO har granskat Polismyndighetens tillgänglighet via telefonnumret 114 14. Enligt JOs redovisning har svarstiderna för att göra anmälningar varit mycket långa under andra halvåret 2022 och inledningen av 2023. JO ser allvarligt på situationen.

”Den bristande tillgängligheten hos Polismyndigheten riskerar att allvarligt skada allmänhetens förtroende för myndigheten och kan minska villigheten att anmäla brott”, framhåller JO Per Lennerbrant i ett pressmeddelande.

JOs granskning inleddes sedan myndigheten fått in flera kritiska anmälningar mot Polismyndighetens tillgänglighet via telefonnumret 114 14. Granskningen visar att den genomsnittliga väntetiden i polisregion Stockholm var mer än 100 minuter under andra halvåret 2022 och inledningen av 2023. Vid andra polisregioner förekom en snittväntetid om 40 minuter eller längre under denna period.

”Det är ett angeläget samhällsintresse att en enskild kan komma i kontakt med polisen inom rimlig tid för att till exempel göra en anmälan om brott. Mot den bakgrunden är det inte förenligt med förvaltningslagens krav på tillgänglighet, och inte heller med den serviceskyldighet som Polismyndigheten har, med så långa väntetider som förekommit”, konstaterar JO Per Lennerbrant.

JO ser allvarligt på det som kommit fram och kritiserar Polismyndigheten för den bristande tillgängligheten.

”Mot bakgrund av det som kommit fram och de konsekvenser den bristande tillgängligheten kan få för allmänhetens förtroende för Polismyndigheten skickar jag en kopia av detta beslut för kännedom till regeringen”, skriver Per Lennerbrant i sitt beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA