Privat jobbcoachning ökar starkt

ARBETSFÖRMEDLING2010-09-01

Användningen av privata jobbcoacher ökade kraftigt under våren 2010, visar en rapport från Arbetsförmedlingen. De flesta arbetssökande är nöjda med sin jobbcoach, men två av tre står fortfarande utan jobb.

Under våren 2009 startade Arbetsförmedlingen egen verksamhet med jobbcoacher, vars uppgift är att stötta arbetslösa i deras jobbsökande. Under hösten öppnades också för externa, privata jobbcoacher, och den branschen har vuxit starkt. Över 900 företag är anlitade som leverantörer, och under våren 2010 coachade de drygt 69 000 arbetssökande – att jämföra med de knappt 37 000 som fick coachning av Arbetsförmedlingen.

Enligt en uppföljning med webbenkäter som Arbetsförmedlingen gjort är 86 procent av dem som haft kontakt med externa jobbcoacher nöjda med den hjälp de fått. Nästan lika många ansåg att coachen helt eller till viss del haft rätt kompetens.

Tre av fyra bedömde att aktiviteterna också, i viss eller mycket hög grad, hade ökat deras chanser att få jobb. Detta trots att flertalet inte fått jobb eller påbörjat en utbildning tre månader efter att insatsen avslutats. De privata coacherna kunde dock visa upp ett bättre resultat än Arbetsförmedlingens coacher. Hos de privata aktörerna hade 35 procent hade fått jobb, mot 28 procent av dem som gick hos Arbetsförmedlingen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA