Regeringen lättar på krav på lokaler

RÄTTSVÄSENDET2023-10-11

Regeringen har beslutat om ändrade regler för utformningen av häkten och polisarrester. Syftet är att ge Polismyndigheten och Kriminalvården möjlighet att vid platsbrist tillfälligt använda andra lokaler än de ordinarie.

I den förordning som reglerar utformning av häkten och polisarrester ställs krav på hur förvaringsrum i dessa lokaler ska vara utformade och utrustade. Enligt ett pressmeddelande från regeringen har Polismyndigheten och Kriminalvården framfört att de behöver kunna använda vissa andra förvaringsrum i större utsträckning. Genom de beslutade ändringarna får de två myndigheterna kortvarigt använda vissa andra rum i samband med in- och utskrivningar från arrester och häkten, exempelvis vid platsbrist.

Enligt pressmeddelandet är dett aktuellt i huvudsak vid tillfällen då stora demonstrationer förväntas leda till omfattande ordningsstörningar och i samband med större arrangemang, men beslutet har också sin grund i den rådande platsbristen.

”Utbyggnaden av Kriminalvården påbörjades alldeles för sent. Med det som bakgrund och den stora omläggning som regeringen gör av rättspolitiken kommer Kriminalvården behöva expandera kraftigt. Det är ett arbete som pågår i hög takt, men vi behöver också göra vad vi kan för att underlätta för Kriminalvården även på kort sikt. Detta beslut är en del i detta, och ska på ett ändamålsenligt sätt bidra till en mer effektiv användning av myndigheternas lokaler”, kommenterar justitieminister Gunnar Strömmer, M, regeringens beslut i pressmeddelandet.

Det ändrade regelverket gör det möjligt att i vissa fall använda förvaringsrum som inte uppfyller krav på golvyta, kubikinnehåll och takhöjd och, om det finns särskilda skäl, inte heller vissa krav på utformning och utrustning. Det ska också vara möjligt att använda väntrum i häkten och polisarrester för förvaring när en person kommer till eller ska lämna ett häkte eller en polisarrest. Placering i väntrum ska bara ske under mycket kort tid.

Ändringarna träder i kraft 1 november.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA