Samlad opposition stoppar försäljning

RIKSDAGEN2011-03-02

Med stöd av Sverigedemokraterna stoppar oppositionen regeringens planer på att sälja ut ytterligare statliga bolag. Regeringspartierna i näringsutskottet reserverar sig.

Näringsutskottets majoritet vill stoppa försäljningen av statens aktier i Sveriges Bostadsfinansieringsaktiebolag, SBAB, i Posten Norden och i Telia Sonera. Utskottet vill också att Vattenfall förblir helstatligt. Bakom utskottets betänkande står Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Riksdagen har tidigare beslutat att ge regeringen rätt att minska statens ägande i SBAB, Posten Norden och Telia Sonera. I näringsutskottets betänkande föreslås nu att riksdagen återkallar den rätten. Utskottets majoritet anser att staten i stället bör använda SBAB för att öka konkurrensen på bankmarknaden, vilket skulle gynna konsumenterna. Inte heller planerna på att börsintroducera Posten Norden får genomföras. När det gäller Telia Sonera poängterar utskottet att bolaget äger viktig IT-infrastruktur.

I budgetpropositionen skrev regeringen att det kan bli aktuellt att sälja en del av Vattenfall. Näringsutskottet håller inte med. Eftersom Vattenfall förvaltar viktiga naturresurser kan bolaget vara ett kraftfullt verktyg i energipolitiken. Utskottet föreslår att riksdagen genom ett tillkännagivande talar om för regeringen att Vattenfall också i fortsättningen ska vara ett helägt statligt bolag.

Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna reserverar sig mot utskottets förslag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA