Sämre villkor efter bolagisering

AVTAL2010-09-19

ST är mycket kritiskt till att bolagiseringar utnyttjats för att försämra anställningsvillkoren. 200 000 statligt anställda behöver tydliga besked inför framtiden, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Sedan 2009 har cirka 12 000 statligt anställda berörts av att statliga verksamheter bolagiserats. Fler bolagiseringar är också att vänta, konstaterar ST i sitt pressmeddelande. ST har i sig inget emot bolagiseringar eller omorganisationer av statlig verksamhet, skriver förbundet:

”ST vänder sig däremot starkt emot att STs motparter använder politiskt fattade beslut om bolagiseringar som intäkt för att under gällande kollektivavtalsperiod, då fredsplikt gäller, försämra anställningsvillkoren.”

Försämringarna av ingångna avtal har bland annat gällt minskat antal semesterdagar, höjd pensionsålder och kortare uppsägningstider. Ytterligare förändringar på grund av bolagisering är just nu aktuella på bland annat Infranord, NUAC och LFV. Metria kommer sannolikt också att bli föremål för bolagisering inom kort, skriver ST.

”För framtiden är detta en fråga där alla drygt 200 000 statsanställda behöver få tydliga besked. Dels för att det i dagsläget är mycket oklart vilka statliga verksamheter som i framtiden är tänkta att bli aktuella för bolagisering men även för att det sker en villkorsdumpning för dem som blir kvar i statlig anställning efter att en del av verksamheten bolagiserats”, skriver ST i pressmeddelandet som utmynnar i ett krav på besked från riksdagspartierna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA