Sipris chef slutar efter kritik

SIPRI2014-05-20

Fredsforskningsinstitutet Sipri byter ut både sin högste chef och sin styrelseordförande. Den fackliga kritiken mot arbetsgivaren har varit hård. Ingen från Sipri vill kommentera chefernas avgång.

Som Publikt tidigare har berättat vittnar både ST och Saco-s om mycket grava arbetsmiljöproblem på fredsforskningsinstitutet Sipri. Enligt ST har anställda lidit av allvarliga problem som sömnsvårigheter, ångest, självmordstankar och högt blodtryck.

– Det handlar om stora psykosociala problem. Anställda känner sig både hotade och kränkta på arbetet. Många har sjukskrivit sig och samverkan fungerar inte, har STs ordförande Britta Lejon tidigare kommenterat.

Nu har Sipri meddelat att både deras chef Tilman Brück och deras styrelseordförande Göran Lennmarker avgår.

Sofia Holmqvist, ombudsman på ST, säger att situationen har varit alarmerande under lång tid.

– Det har varit förödande för många personer. Jag har aldrig varit med om en arbetsplats där så många uppger att de mår så dåligt. Vi har haft krismöten och problemen har haft en tydlig koppling till ledningen. Människor har ringt till mig och gråtit, ibland flera gånger om dagen, berättar hon.

Enligt Sofia Holmqvist har problemen blivit uppenbara i flera olika medarbetarundersökningar – men arbetsgivaren har valt att sekretessbelägga undersökningarna efter muntliga dragningar.

När samverkan slutade fungera valde ST och Saco-s att vidta flera åtgärder: de sade upp det lokala samverkansavtalet och kollektivavtalet och gjorde en anmälan till Arbetsmiljöverket. Fackförbunden driver också elva tvisteförhandlingar mot Sipri.

Därutöver har förbunden skickat ett brev till utrikesdepartementets kabinettsekreterare Frank Belfrage där de beskriver arbetsmiljöproblemen.

Enligt Sofia Holmqvist har styrelsens ordförande Göran Lennmarker ändå tagit problemen på allvar.

– Han har nog gjort vad han har kunnat, han verkar i alla fall ha förstått allvaret i situationen. Men det har nog inte varit lätt för honom heller, resten av styrelsen är spridd över världen.

Men nu ska alltså både Tilman Brück och Göran Lennmarker avgå. Sipri har meddelat att ingen av dem vill ge några kommentarer om situationen. De hänvisar till det pressmeddelande där Sipri tillkännager de bådas avgång. Där står det att styrelsen djupt beklagar Tilman Brücks avgång. Styrelsen skriver också att man kommer att anlita en ”internationell expert” för att göra en omfattande översyn av Sipri och utfärda rekommendationer om institutets framtid.

Enligt pressmeddelandet kommer styrelsen för Sipri att utse en tillförordnad direktör ”med det uttryckliga mandatet att fortsätta de reformer som inleddes av professor Brück”. Jayantha Dhanapala, tidigare bland annat generalundersekreterare för nedrustning i FN, går in som tillförordnad ordförande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA