Skatteverket förväntar sig att få in betydligt fler ansökningar än de 17 000 stycken som kom in under finanskrisen 2008, då en liknande möjlighet till anstånd med företagsskatten infördes.
Bild: Mostphotos
Skatteverket förväntar sig att få in betydligt fler ansökningar än de 17 000 stycken som kom in under finanskrisen 2008, då en liknande möjlighet till anstånd med företagsskatten infördes.

Skatteverket inrättar egen resebyrå

SKATTEVERKET 2020-09-23

En dom från EU-domstolen gör att Skatteverket inte längre kan lägga ut bokningen av de anställdas resor externt. Därför bygger myndigheten nu upp en egen resetjänst, rapporterar Computer Sweden.

Hittills har Skatteverket använt en upphandlad tjänst för att sköta personalens tjänsteresor. När avtalet löper ut kommer myndigheten inte att genomföra någon ny upphandling, skriver tidningen. Skatteverket kommer i stället att bygga upp sin egen resebyrå med egna anställda och en ny modell för att boka resor.

Anledningen är den så kallade Schrems II-domen i EU-domstolen från i somras. I domen ogiltigförklarade domstolen det avtal, Privacy Shield, som skyddat personuppgifter som överförs mellan EU och USA. Avtalet har varit grundvalen för en automatiserad och förenklad process för både leverantör och beställare. I och med att det så kallade Privacy Shield har upphävts faller ansvaret för personuppgifterna tillbaka på organisationerna själva.

Enligt Skatteverkets interninformation har ambitionen varit att hålla ihop hanteringen av myndighetens resor, skriver tidningen:

”Det har visat sig att en sådan sammanhållen lösning endast tillhandahålls av resebyråer som överför stora mängder data till USA om resorna. Denna data är till stor del personuppgifter och då gäller EUs dataskyddsförordning”, skriver Skatteverket enligt tidningen på sitt intranät.

Myndigheten informerar också att avsikten är att en ny intern lösning ska finnas på plats senast vid årsskiftet. I beslutet ingår att inrätta egna system och anställa nya medarbetare, skriver Computer Sweden.

”Vi har väldigt mycket personuppgifter. Det är en stor myndighet och vi gör många resor under lång tid. Det var inte rättsligt möjligt att lägga ut det till någon av resebyråerna” säger Daniel Melin, moln- och datacenterstrateg vid myndigheten, till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA