Bild: Alexander Armiento

ST-avdelningen positiv till ny grundutbildning för kriminalvårdare

KRIMINALVÅRDEN2024-03-14

Den obligatoriska delen av Kriminalvårdens grundutbildning kommer att kortas från 16 till 11 veckor, i syfte att snabbare få ut fler grundutbildade i verksamheten. STs avdelningsordförande Joachim Danielsson är positiv till förändringen.

Den nya grundutbildningen har blivit alltmer angelägen i och med det höga trycket på Kriminalvården, skriver myndigheten i en artikel på sin webbplats. Tanken är att den både ska minska utbildningsskulden och göra det möjligt att hålla jämna steg med kapacitetsökningen.

Den nya strukturen, som ska införas under året, innebär att grundutbildningen kortas från 16 till 11 veckor och får två inriktningar, mot anstalt och häkte samt mot transportverksamheten. Antalet utbildningsplatser beräknas öka från dagens omkring 2 000 till drygt 3 000 årligen.

”En av de stora anledningarna till att vi arbetat fram den nya utbildningsstrukturen är att vi sett svårigheter med att frigöra tid för medarbetare att gå utbildningen. Nu kan vi öka takten för att få fler grundutbildade kriminalvårdare och på så sätt ge bra förutsättningar till verksamheten att utföra sitt uppdrag”, kommenterar utbildningsenhetens chef Tove Frostvik förändringarna i artikeln på myndighetens sajt.

Medarbetarnas introduktion kommer att utökas från två till tre veckor under ledning av särskilda handledare. Handledarna får i sin tur stöd av ett nationellt stödmaterial för lokal introduktion, som kommer att tas fram under våren. Avsikten är att introduktionen, vars fokus ligger på dynamisk säkerhet och arbetsmiljö, ska bli densamma för alla nya medarbetare.

Efter introduktionen följer en tjänstgöringsperiod på upp till sex månader. Därefter är det obligatoriskt att genomgå åtta veckors utbildning vid ett av Kriminalvårdens utbildningscenter. De två sista veckorna av utbildningen har två olika inriktningar – mot arbete på anstalt och häkte respektive på transportenheten. Efter grundutbildningen är det möjligt att fortsätta på någon av tre planerade fördjupningsutbildningar på fyra veckor.

Joachim Danielsson, avdelningsordförande för ST inom Kriminalvården, är positiv till hur den nya utbildningen utformats.

– Det beror på flera olika saker. En är att vi har en stor utbildningsskuld här på myndigheten, som vi förhoppningsvis nu kan reglera på ett snabbare sätt. Det andra är att man nu ska kunna tillägna sig praktisk kunskap innan man börjar utbildningstiden, vilket vi är positiva till, säger han till Publikt.

Att utbildningen har förkortats är en sanning med modifikation, menar Joachim Danielsson. Även om den obligatoriska delen kortas ned kommer det att finnas påbyggnadsdelar, påpekar han.

– Det gör att man ändå kommer att tillägna sig de teoretiska delarna som under den tidigare utbildningen.

Tror du att medarbetarna kommer att gå de frivilliga fördjupade utbildningarna?

– Ja, det är jag övertygad om. Kriminalvården har ett behov av att fortlöpande vidareutbilda och fortbilda sin personal och det finns ett stort intresse av att gå sådana.

Den nya utbildningen ska följas upp och utvärderas.

– Givet vad som kommer fram där så förutsätter jag att man korrigerar utbildningspaketet om det framkommer några brister, säger Joachim Danielsson.

Tillfälliga utbildningscenter skapas

Kriminalvården planerar också en satsning på tillfälliga utbildningscenter vid sidan av de sex ordinarie utbildningscentren i Göteborg, Härnösand, Malmö, Norrköping, Stockholm och Örebro. Därigenom ska det bli möjligt att genomföra särskilda satsningar i regioner där ännu fler medarbetare behöver utbildas, till exempel inför etableringen av en ny anstalt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA