ST-kritik mot toppstyrning av tidning

ARBETSFÖRMEDLINGEN2012-04-10

Facket och de anställda kördes över när Arbetsförmedlingen förberedde en omgörning av sin tidning Arbetsmarknaden, säger STs avdelningsordförande Lars-Erik Backström.

Som Publikt har rapporterat planerar Arbetsförmedlingen att ändra inriktning på sin tidning Arbetsmarknaden och låta myndighetens kommunikationschef ta över rollen som ansvarig utgivare från tidningens chefredaktör. Men facket fick inget veta förrän det färdiga förslaget presenterades förra veckan.

– På dagordningen inför mötet där arbetsgivaren skulle informera oss stod det bara ”kommunikationsavdelningen”, säger Lars-Erik Backström. Det kan ju betyda vad som helst, och vi kunde inte förbereda oss. Nu fick vi på andra vägar höra om förslaget dagen innan.

Inte heller redaktionen har fått vara med i diskussionen, framhåller han.

Såväl STs förbundsordförande Annette Carnhede som Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling har uttalat kritik mot det ändrade utgivarskapet, som de anser hotar tidningens journalistiska självständighet och trovärdighet.

Och även ST-avdelningen protesterar nu i en skrivelse till arbetsgivaren mot förändringen. ”Organisationsformen har tidigare lyfts fram som en styrka då det uppfattats som en garanti för den journalistiska kvaliteten”, sägs det i skrivelsen.

– Vi har en viss förståelse för om arbetsgivaren vill få ut mer om Arbetsförmedlingens verksamhet, men det kan man ju göra på andra sätt, exempelvis genom ägardirektiv eller redaktionella program, säger Lars-Erik Backström.

Ett annat alternativ skulle kunna vara att utvidga det ”instick” med information från Arbetsförmedlingen som redan skickas ut med tidningen, anser han.

Lars-Erik Backström anser att samverkan inte fungerat, och kritiserar även bristen på underlag inför beslutet.

– Det fanns inget underlag alls. Vi tycker bland annat att man bör göra en läsarundersökning för att se hur läsarna uppfattar tidningen och vad de vill ha. En sådan var planerad till i vår, men ledningen kanske tycker att den är överspelad nu.

Enligt Lars-Erik Backström är ledningens avsikt att genomföra förändringarna av innehåll och organisation efter sommaren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA